Vis relaterede indlæg med YARPP

Torben Heikel Vinther | Opdateret 1. maj 2018 |

YARPP 006

Det er fint at folk besøger din hjemmeside og ser og læser, hvad du har lavet. Men hvis du ikke tilbyder dem relateret indhold, så er der stor risiko for, at dine gæster forlader festen, før den overhovedet er begyndt. Brug pluginnet Yet Another Related Posts Plugin (YARPP) og du er hele tiden klar med relevante godbidder til dine besøgende.

YARPP 006

Derfor skal du bruger Yet Another Related Posts Plugin

Udover at tilbyde dine besøgende relevante indlæg og sider, så hjælper Yet Another Related Posts Plugin også søgemaskinerne med at finde relevant indhold på din hjemmeside, også selvom det måske er flere år gammelt. Begge dele skaber øget trafik og det har stor betydning for din Wordpress SEO.

Du kan selvfølgelig selv indsætte manuelle links til relevante artikler, du tidligere har skrevet (og det skal du selvfølgelig fortsætte med at gøre), men efterhånden som du skriver flere og flere blogindlæg bliver det svært at holde styr på det hele. Yet Another Related Posts Plugin fungerer ved at det beregner, hvor relevant en artikel er i forhold til de andre artikler ud fra nogle kriterier du selv kan definere. Derefter vises pluginnet de artikler, der har størst relevans for den side eller indlæg, brugeren befinder sig på.

Sådan indstiller du Yet Another Related Posts Plugin

For at komme i gang med at tilbyde relevante indlæg og sider på dit website skal du installere Yet Another Related Posts Plugin. Når du har installeret og aktiveret pluginnet, bliver der oprettet et menupunkt under Indstillinger, der hedder “YARPP”. Hvis du klikker på dette menupunkt, kommer du til indstillingssiden.

Første del af indstillingerne hedder “The Pool” og betegner den pulje af sider og indlæg, som skal tages i betragtning, når der skal tilbyde relateret indhold på din hjemmeside. Som udgangspunkt medtages samtlige sider, indlæg og medier, men du har mulighed for at luge ud i puljen ved at markere hvilke kategorier og emneord, der ikke skal tages med. Du kan fx vælge at der kun skal vises relateret indhold til indlæg i en bestemt kategori. Du kan også udvide puljen ved også at vise kodeordsbeskyttede indlæg, og begrænse puljen ved fx kun at få vist relaterede indlæg fra de seneste 12 måneder.

YARPP 001

Næste del af indstillingerne handler om den måde et indlæg eller en side bliver vægtet i forhold til “relaterethed”. Her kan du først definere en tærskelværdi, som angiver hvor restriktiv udvælgelsen af relaterede indlæg skal være. Jo højere dette tal er, jo mere restriktiv. Standarden er sat til 1, men du kan prøve dig frem, og hvis du på et tidspunkt ikke får vist nogen relaterede indlæg, så har du nok sat tærsklen for højt.

Dernæst kan du indikerer om hhv. title, brødtekst, kategori og emneord skal tages med i beregningen, tages med med ekstra vægt eller ikke tages med. Og du kan definere, om der kun skal vises relaterede indlæg inden for samme posttype (indlæg eller side), eller om der må vises fra begge. Endelig kan du definere, om der kun må vises ældre indlæg.

YARPP 002

Tredje del af indstillingerne er dér, hvor du definerer, hvordan de relaterede indlæg skal se ud på en given side eller indlæg. For det første kan du definere globalt, om der automatisk skal vises relaterede indlæg på de forskellige posttyper. Denne indstilling kan overrules på den enkelte side/indlæg med en speciel kode. Du kan også sætte den til også at vise relaterede indlæg på arkivsider. Dernæst skal du beslutte dig for, hvor mange indlæg du vil have vist.

Nu kommer vi til det sted, hvor du skal beslutte dig for, om du vil have vist de relaterede indlæg som en uordnet liste eller som thumbnails. Hvis du har pro-udgaven af pluginnet, kan du også lave en brugerefineret visning vha. noget php-kode. Jeg kan desværre ikke få thumbnailvisningen til at se pæn ud, så den har jeg fravalgt, og kører i stedet med den sikre men knap så prangende punktopstilling. 

Du har også mulighed for at tilpasse den enkelte visningstype og definere efter hvilke kriterier visningen skal sorteres.

YARPP 003

Sidste del handler om, hvordan der vises eller ikke vises relaterede indlæg i websitets RSS-feed. Det er lidt de samme forhold, der gør sig gældende som ved forrige billede, så der må du prøve dig lidt frem. Personligt har jeg valgt at slå det fra i mit RSS-feed, da jeg bedste kan lide at holde feedet så “rent” som muligt.

YARPP 004

Sådan vises relaterede indlæg

Når du er færdig med at indstille YARPP som du vil have det, bliver de vist på din hjemmeside med det samme. Inden jeg viser, hvordan det fx kan se ud, vil jeg lige vise dig, hvordan relaterede indlæg kommer til udtryk i dit redigeringsarbejde. YARPP tilføjer nemlig løbende sine bud på, hvilke relaterede indlæg, der skal vises for det indlæg eller side, du er ved at skrive netop nu. Efterhånden som du opdaterer dit indlæg bliver beregningen foretaget og forfinet. Da jeg begyndte på dette indlæg, så de relaterede indlæg således ud med kun ét resultat. Prøv at sammenligne med hvordan det ser ud nu ved at kigge i slutningen af artiklen (det ændrer sig selvfølgelig også i takt med at jeg skriver flere indlæg inden for samme emne. Alt er i bevægelse!).

YARPP 007

Men nu til det måske mest spændende: hvordan ser det ud for læserne? Først er der visningen inde i den enkelte posttype, hvor det fx kan vises som nedenfor med en simpel punktopstilling. Det skal se bort fra tallene i parentes efter titlerne. De bliver kun vist for dig, når du er logget ind. Besøgende der ikke er logget ind får kun vist titlen. Men du kan bruge disse tal til at se, hvor høj en tærskelværdi de enkelte indlæg har fået og evt. bruge den information til at justere beregningen i indstillingerne!

YARPP 005

Du kan også indsætte en widget med relaterede indlæg. Det gør det lidt lettere at placere dem, hvor du finder det mest passende. Det er dog også muligt at indsætte visningskoder manuelt i dit tema, men det kommer jeg ikke ind på i denne vejledning.

YARPP 008

Det var alt om pluginnet Yet Another Related Posts Plugin (YARPP). Der findes selvfølgelig alternativer, men YARPP er det mest udbredte. Men taget i betragtning at jeg til denne test ikke kunne få thumbnails til at vises ordentligt, så kunne det være interessant at kigge på andre plugins, der løser den opgave bedre. Hvis du ikke har tænkt dig at bruge thumbnails kan jeg ikke umiddelbart se nogen grund til at benytte andre end YARPP.

Hvordan viser du relateret indhold på din hjemmeside? Skriv dine erfaringer og holdninger i kommentarfeltet, og benyt i øvrigt lejligheden til at læse andre af mine (relaterede) indlæg :-)

Torben Heikel Vinther

Jeg ejer webbureauet Webfronten, hvor jeg udvikler websites, tilbyder vedligeholdelsesaftaler og deler ud af min viden og erfaring om WordPress.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert

Ved du hvad det kræver at vedligeholde dit website? Download min guide og forstå hvordan du holder dit WordPress-website sikkert og lær om den regelmæssige vedligeholdelse, som er nødvendigt for hele tiden at holde dit website sikkert.

5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert
Scroll to Top