Yoast SEO søgemaskineoptimerer dit website

Torben Heikel Vinther | Opdateret 8. januar 2019 |

WordPress SEO by Yoast 001

Du hører det allevegne: husk nu at tænke på SEO, når du skriver blogindlæg for ellers bliver du aldrig fundet på side 1 på Google. Men hvordan skal du gribe det an? Et godt udgangspunkt er fx at installere pluginnet Wordpress SEO by Yoast.

WordPress SEO by Yoast 001

Derfor skal du bruge Wordpress SEO

Wordpress er som udgangspunkt rigtig godt skruet sammen i forhold til søgemaskineoptimering/SEO, men det betyder ikke at det ikke kan gøres endnu bedre. Pluginnet Wordpress SEO by Yoast tager hånd om de vigtigste aspekter og hjælper dig samtidig med at skrive bedre indhold. Det gør det bl.a. ved at tvinge dig til at vælge det eller de fokus nøgleord, som din artikel handler om, og holde fokus på disse ord gennem siden. Wordpress SEO-pluginnet tager således lidt populært sagt hånd om både den tekniske søgemaskineoptimering og den optimering du gør med selve indholdet af din tekst.

Sådan kommer du i gang med Wordpress SEO

For at komme i gang med at søgeoptimere dit website skal du installere og aktivere pluginnet Wordpress SEO by Yoast. Du vil herefter kunne se et nyt menupunkt som slet og ret hedder “SEO”. Du skal nu indstille de mange parametre som dette omfattende plugin indeholder. Det vil være lidt omsonst at gennemgå det hele slavisk her, så jeg vil nøjes med at vise et lille udsnit af de ting, du kan indstille med dette plugin. Hvis du vil læse mere detaljeret om de forskellige indstillinger, vil jeg anbefale dig at læse og gemme Yoasts egen gennemgang af funktioner i Wordpress SEO.

Et af de første ting, du skal ændre på er i undermenuen “Titler & Meta”, hvor du kan definere, hvad der skal stå i din header title for forskellige sidetyper og taksonomier.

WordPress SEO by Yoast 002

I undermenuen “Social” kan du let tilknytte Facebooks Open Graph meta data til dit website, samt tilknytte Twitter og Google+.

WordPress SEO by Yoast 003

Under “XML Sitemaps” kan du få pluginnet til automatisk at generere et XML sitemap, så Google og andre søgemaksiner lettere kan indeksere dit website. Denne funktion overflødiggør samtidig andre plugins, som kun tilbyder denne funktion!

WordPress SEO by Yoast 004

I undermenuen “Permanente links” kan du skrue på indstillingerne i forhold til den permalinksstruktur der er på dit website.

WordPress SEO by Yoast 005

Under “Interne Links” har du mulighed for at lave en såkaldt brødkrummesti på dit website.

WordPress SEO by Yoast 006

I menuen “RSS” kan du tilpasse indholdet af dit RSS-feed, så der automatisk linkes tilbage til dit website. Det er en fordel for dig, fordi hvis dit RSS-feed bliver vist på andre websitet eller indekseret af en søgemaskine, så vil man altid kunne se, hvor den originale kilde kommer fra.

WordPress SEO by Yoast 007

Til sidst har du mulighed for at importere og eksportere alle dine pluginindstillinger. Det gør det meget nemmere at indstille Wordpress SEO på andre af dine websites, fordi du ikke behøver at gennemgå alle indstillinger fra bunden hver gang. Du har sågar mulighed for at importere dine indstillinger fra andre SEO-plugins som fx Headspace2 og All-in-One SEO.

WordPress SEO by Yoast 008

Sådan bruger du Wordpress SEO på sidebasis

Med Wordpress SEO installeret bliver der tilført et stort og hamrende effektivt værktøj inde på redigeringssiden for en side eller et indlæg. Værktøjet består af 4 faneblade “Generel”, “Side Analyse”, “Avanceret” og “Social”. Under “Generel” får du vist et preview af, hvordan siden vil se ud i et søgeresultat på Google, og dette preview kan du så justere ved at ændre på nogle andre parametre på netop denne side. Previewet er som udgangspunkt dannet ud fra de indstillinger du har sat for pluginnet generelt fx hvad der skal stå som sidetitel osv. Men det er ikke sikkert at din sidetitel skal være den samme som din SEO-titel i et søgeresultat. Det kan du derfor ændre manuelt her.

Du kan også sætte et fokusnøgleord, som er det eller de ord, som du gerne vil søgeoptimere på. Når du gør det bliver søgeordene fremhævet i sidetitlen (hvis de indgår i den, hvilket de bør), og du får vist en optælling af hvor mange gange nøgleordet bliver brugt forskellige steder på siden.

I metabeskrivelsen kan du skrive hvad der helt præcist skal stå som beskrivelse under SEO-titlen i søgeresultatet i Google, Bing og andre søgemaskiner.

WordPress SEO by Yoast 009

I den næste fane “Side Analyse” får du en god hjælp til at optimere din side yderligere ved at analysere de forskellige indstillinger og dine valg i fanebladet “Generel”. Du får fx at vide hvis din “slug” (den URL-venlige udgave af din sidetitel) er for lang. Den behøver ikke nødvendigvis hedde det samme som din sidetitel. Fx er slugget for dette indlæg “wordpress-seo” mens titlen er “Brug WordPress SEO til at søgemaskineoptimere dit website”.

WordPress SEO by Yoast 010

Under “Avanceret” kan du ændre indstillingerne for hvordan søgemaskinerobotterne skal håndteres på siden, ændre siden indflydelse på sitemappet, canoniske URL og andre ting. Under “Social” kan du skrive en specifik beskrivelse til Facebook og Google+, hvis den skal være anderledes end fx din metabeskrivelse.

Som tidligere nævnt er Wordpress SEO et temmelig omfangsrigt plugin. Det kan godt betale sig at sætte sig grundigt ind i indstillingerne, og der er det min erfaring at der er rigtig god hjælp at hente i Yoasts egen og jævnligt opdaterede vejledning i Wordpress SEO. Dette plugin hører til blandt et af dem, som bliver installeret på alle de websites jeg udvikler.

Hvordan laver du SEO på dit website? Hvilket plugin bruger du? Jeg vil meget gerne høre dine erfaringer og gode ideer i kommentarfeltet nedenfor. På forhånd tak!

 

Torben Heikel Vinther

Jeg ejer webbureauet Webfronten, hvor jeg udvikler websites, tilbyder vedligeholdelsesaftaler og deler ud af min viden og erfaring om WordPress.

Kommentarer

2 kommentarer til “Yoast SEO søgemaskineoptimerer dit website”

  1. Hej
    Tusind tak for dine udførlige anvisninger. Dejligt med en overskuelig vejledning. Tjekker lige op på min opsætning. Jeg har haft Wordpress seo længe, men har også All in one seo. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvilket plugin jeg skal/kan nøjes med, kan du? Foreløbigt har jeg begge to kørende, men det er vel heller ikke smart?
    Jeg har intet kunne læse om det ene plugin erstatter det andet. Jeg er også i tvivl om om Jetpack er endnu bedre, hvad er dine erfaringer?
    Mange hilsner
    Gitte Hansen

    1. Torben Heikel Vinther

      Hej Gitte

      Tal for din kommentar. Jeg er rigtig glad for, at du kan lide min vejledning. All in one SEO skulle efter sigende også være et rigtig godt plugin, men jeg har ikke brugt det selv. De steder jeg orienterer mig omkring SEO og WordPress, der er det i udpræget grad Yoast plugin der er mest anvendt. Men uanset hvad så er det helt korrekt, at du ikke skal køre med begge to. I forhold til Jetpack må jeg være dig svar skyldig for jeg bruger det ikke selv, og faktisk vidste jeg ikke at det også kan noget med SEO! Men altså: jeg kan anbefale Yoast WordPress SEO.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert

Ved du hvad det kræver at vedligeholde dit website? Download min guide og forstå hvordan du holder dit WordPress-website sikkert og lær om den regelmæssige vedligeholdelse, som er nødvendigt for hele tiden at holde dit website sikkert.

5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert
Scroll to Top