Hold styr på dine adgangskoder med en password manager

Torben Heikel Vinther | Opdateret 26. april 2023 |

Hold styr på dine adgangskoder med en password manager

Ligegyldig hvor på nettet du færdes, bliver du uvægerligt mødt med sider, hvor der kræves at du opretter en konto for at kunne benytte en given tjeneste. Afhængig af hvor mange forskellige tjenester, du har et login til, kan det godt hobe sig op, og det kan være svært at holde styr på dem og ikke mindst svært at huske alle adgangskoderne. Med LastPass er det meget let!

Du kan selvfølgelig vælge den nemme løsning at bruge det samme kodeord til alle dine konti. Det vil jeg imidlertid ikke anbefale dig at gøre, for det vil gøre alle dine konti og personprofiler meget usikre. Hvis du derimod benytter unikke adgangskoder med både STORE og små bogstaver, tal og tegn, så er du meget bedre dækket ind mod ubudne gæster og identitetstyveri. Til gengæld har du så en udfordring med at huske alle de adgangskoder fra gang til gang.

Heldigvis er der en gratis webløsning til denne udfordring og den hedder LastPass. Som navnet antyder bygger LastPass på princippet om, at du med dette program kun behøver at huske ét password, hvorefter programmet husker resten for dig.

Nem installation

For at komme i gang med at bruge LastPass skal du gå ind på https://lastpass.com/ og klikke på “Download”. På downloadsiden vil du automatisk blive anbefalet et program, der passer til netop dén browser og det operativsystem du bruger. Vælg dette og følg anvisningerne. Efter at du har oprettet en konto på LastPass, får du mulighed for at importere dine eksisterende data og gemte adgangskoder til LastPass. Under installationen får du også mulighed for at gøre din computer mere sikker, samt mulighed for at oprette en formudfylder, som du kan bruge fremover til nemt og hurtigt at udfylde en given webformular med dine personlige og sikre data.

Når du har installeret LastPass vises et lille ikon i menulinjen, som lyser rødt, når du er logget ind og gråt når du er logget ud. Når du fremover besøger en side, der kræver logind, bliver du mødt af et skærmbillede, der ligner dette afhængig af browsertype:

Lastpass
Det røde ikon i menulinjen angiver, at du er logget ind i LastPass. Den sædvanlige loginformular er udfyldt af LastPass, hvilket er angivet med de karakteristiske røde LastPass-stjerner.

Generér sikre kodeord

Når du efterfølgende besøger nye websites, som kræver logind, kan du med stor fordel benytte LastPass til at genere et sikkert password. LastPass registrerer nemlig automatisk, at du bliver bedt om at oprette et kodeord på en given side. Hvis du klikker på “generate”-knappen, får du vist et vindue, der minder om nedenstående. Alt afhængig af evt. krav til kodeord (antal og tilladte tegn), kan du indstille den syntaks, du ønsker kodeordet skal have og få genereret et unikt og sikkert kodeord. Når du accepterer eller kopier dette kodeord, bliver det automatisk gemt i LastPass, så du nemt kan logge ind næste gang.

For at opnå den høje sikkerhed med LastPass er det selvfølgelig vigtigt, at du også logger ud af LastPass, når du ikke skal bruge det længere! Du kan indstille LastPass til automatisk at logge ud, når du lukker browseren, så andre ikke kan overtage dine kodeord efter dig.

Universel adgang til dine adgangskoder

En af de kæmpe store fordele med LastPass er utvivlsomt at det virker universelt på tværs af forskellige browsere, styresystemer og enheder. På downloadsiden kan du se en oversigt over, hvilke browsere og devices du kan installere LastPass på i forhold til Windows, Mac, Linux og mobil. Dog kræver mange af mobiladgangene at du betaler et månedligt gebyr på $1, men så slipper du også for reklamer og får fuld support via mail og telefon.

Af andre nyttige funktioner kan nævnes, at du har adgang til dine data uanset hvilken browser du kobler op fra, at du kan importere, eksportere og lave backup af dine adgangskoder, og at du har mulighed for at oprette specielle engangs-kodeord til brug i fx offentlige internetcaféer for at undgå key loggers. Du har også mulighed for at køre en sikkerhedsscanning af dine passwords for at teste hvor stærke de er og få gode råd til, hvordan du maksimerer sikkerheden generelt. Sikkerhedsscanningen kan også vise en oversigt over, hvor mange og hvilke sites du bruger det samme password  til. Desuden understøtter LastPass også to-faktor-autentificering.

Se en samlet oversigt over de funktioner, der er inkluderet i den gratis version af LastPass.

Er LastPass noget du kan bruge? Kender du andre og bedre alternativer? Jeg vil meget gerne høre hvad du synes, så skriv en kommentar og gør os alle klogere!

Torben Heikel Vinther

Jeg ejer webbureauet Webfronten, hvor jeg udvikler websites, tilbyder vedligeholdelsesaftaler og deler ud af min viden og erfaring om WordPress.

Kommentarer

5 kommentarer til “Hold styr på dine adgangskoder med en password manager”

 1. Frederik B. Andersen

  Men kan man føle sig sikker på at Last Pass er sikkert? Dels at det ikke kan hackes af uvedkommende – og dels hvad skaberen af Last Pass gør med ens oplysninger… Mao: hvad får last pass af dig for at passe på dine passwords?

  1. Torben Heikel Vinther

   Tak for din kommentar Frederik B. Andersen

   Jeg kan sagtens forstå din bekymring og jeg mener også at man altid bør nære en sund skepsis til sådanne sikkerhedssystemer. LastPasss sikkerhed er bygget op således at alle dine passwords og tilhørende websites er gemt med en 256-bit AES-kryptering på LastPass’ servere, mens det kun er dig som bruger der har krypteringsnøglen (masterpasswordet) og alt kryptering- og dekrypteringsarbejdet foregår lokalt på din computer.

   Det er så vidt jeg ved noget af det sikreste man kan præstere, hvis man samtidig vil have mulighed for at have online tilgængelighed og mulighed for at synkronisere mellem flere enheder. Du kan læse mere om sikkerheden i LastPass på https://lastpass.com/whylastpass_technology.php

   1. Frederik B. Andersen

    :-) Jeg undrer mig bare over, hvad de skal tjene deres penge på. Servere spiser jo strøm og tid ;-)

 2. Torben Heikel Vinther

  Tak for linket til videoen. Hvis de siger sikkerheden i Lastpass er OK på TwIT, så må det være rigtigt :-)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert

Ved du hvad det kræver at vedligeholde dit website? Download min guide og forstå hvordan du holder dit WordPress-website sikkert og lær om den regelmæssige vedligeholdelse, som er nødvendigt for hele tiden at holde dit website sikkert.

5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert
Scroll to Top