Google Analytics er ikke lovlig i udgangspunktet

Torben Heikel Vinther | Opdateret 27. september 2022 |

Google Analytics er ikke lovlig i udgangspunktet

Datatilsynet har nærstuderet statistikprogrammet Google Analytics og har på den baggrund besluttet at brug af Google Analytics med den nuværende opsætning er ulovligt. Derudover skal du være opmærksom på at der snart slukkes for den “gamle” version af Google Analytics!

Google Analytics er som udgangspunkt ikke lovligt

Google Analytics er det værktøj som hovedparten af hjemmesider og webshops i Danmark (og det meste af verden) bruger til at spore, hvor mange besøg der er på en hjemmeside, hvilke sider folk besøger osv.

Google Analytics er i sig selv ikke problemet, men det er i strid med de europæiske GDPR-regler at Google Analytics sender persondata til 3. lande herunder USA. Danske virksomheder skal derfor træffe nogle nødvendige foranstaltninger for at lovliggøre brugen af Google Analytics eller finde et alternativ til indsamling af data.

Udmeldingen fra Datatilsynet skal ses om et sæt retningslinjer og ikke en lov eller et forbud. Datatilsynet har ikke givet en deadline for hvornår de mulige tiltag skal være implementeret, men mange virksomheder er allerede nu igang med at kigge på mulige løsningsforslag eller decideret alternativer til Google Analytics.

Datatilsynet anbefaler, at man som virksomhed lægger en plan for at lovliggøre brugen af Google Analytics ved at implementere supplerende foranstaltninger. Det kan f.eks. være pseudonymisering ved hjælp af en såkaldt proxy. Er det ikke muligt skriver Datatilsynet at man skal stoppe med at anvende Google Analytics og i stedet finde et alternativ, som kan levere den ønskede webstatistik og samtidigt overholde GDPR.

Jeg har selv kigget nærmere på de to alternativer Matomo og Plausible, som begge kan anvendes på lovlig vis. Matomo benytter jeg i forvejen til de intranetløsninger jeg har udviklet til en række bofællesskaber.

Jeg følger udviklingen så tæt som mulig, og mit håb er at EU/USA og Google selv får lavet de tilstrækkelige ændringer, så værktøjet kan bruges lovligt uden en omkostningstung ændring i opsætning. Selvom der findes alternativer, så vil det for mange være en uoverskuelig proces der koster både tid og penge og kan skabe nye udfordringer.

Læs mere om Datatilsynets afgørelse.

Læs hvad Dansk Erhverv siger om Datatilsynets afgørelse.

1. juli 2023 slukkes der for det “gamle” Google Analytics

Til næste sommer stopper Google Analytics med at indsamle data ved hjælp af den gamle sporingskode Universal Analytics (UA). I stedet skal webtrafikken spores med det der hedder Google Analytics 4 (GA4). 31. december 2023 er sidste dag, du kan tilgå dine gamle UA-data, og 1. januar 2024 er det kun Google Analytics 4 der kan bruges. Og værst af alt: dine gamle data overføres IKKE til GA4!

Hvad skal du så gøre?

Mit bedste råd er at du skynder dig at tilknytte Google Analytics 4 til dit site. Du behøver dog ikke at bruge GA4 endnu, men du skal få din Google Analytics til at indsamle data så hurtigt som muligt ved at bruge Universal Analytics og GA4 samtidigt. Samtidig bør du beslutte dig for om du skal eksportere dine gamle data.

Denne markante ændring kan du med fordel tage med i dine overvejelser om hvad du bør gøre, nu hvor Google Analytics som udgangspunkt heller ikke længere er lovligt at anvende i Danmark. Jeg ved i hvert fald at de to alternative løsninger jeg har kigget på – Matomo og Plausible – begge har mulighed for at importere data fra Google Analytics.

Torben Heikel Vinther

Jeg ejer webbureauet Webfronten, hvor jeg udvikler websites, tilbyder vedligeholdelsesaftaler og deler ud af min viden og erfaring om WordPress.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert

Ved du hvad det kræver at vedligeholde dit website? Download min guide og forstå hvordan du holder dit WordPress-website sikkert og lær om den regelmæssige vedligeholdelse, som er nødvendigt for hele tiden at holde dit website sikkert.

5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert
Scroll to Top