WordPress 5.0 giver dig blokeditoren Gutenberg

Torben Heikel Vinther | Opdateret 28. januar 2019 |

WordPress 5.0

Den nye WordPress 5.0 “Bebo” kommer med en helt ny blokeditor og et nyt standardtema som er tilpasset den nye editor. Du kan dog vælge at beholde den velkendte klassiske editor, hvis du ikke er klar til at lege med Gutenberg endnu.

WordPress 5.0 “Bebo” er opkaldt efter den cubanske jazzmusiker Bebo Valdés. Denne opdatering handler primært om den nye visuelle og dynamiske måde at redigere sider og indlæg på ved hjælp af en række forskellige blokke, samt ikke mindst et helt nyt standardtema. Der er dog også foretaget en række optimeringsforbedrende tiltag, som gør at du formentlig også vil opleve en lille forbedring af hastigheden på dit website.

Hvis du hellere vil kaste dig direkte ud i at opdatere dit website, i stedet for at læse en masse om det først, så kan du bare gøre det. Men lov mig lige én ting: Husk at tage en fuld backup af dit website, inden du opdaterer! Hvis du ikke ved, hvordan du gør det, så læs hvordan du tager backup af WordPress med det gratis plugin UpdraftPlus. Du kan også få din udvikler til at gøre det. Hvis du er vedligeholdelseskunde hos Webfronten, så klarer jeg det hele for dig.

Nedenfor præsenterer jeg nogle af de forbedringer, der er sket med udgivelsen af WordPress 5.0.

Ny blokeditor Gutenberg

WordPress 5.0 kommer med et helt nyt sideredigeringsværkstøj eller editor, som har fået arbejdstitlen “Gutenberg”. Det er en blokbaseret editor, som giver dig mulighed for at oprette sider og indlæg med flotte designede layouts.

Med den nye Gutenberg-editor får du en mere fleksibel måde at redigere dit indhold på, og det er tanken at du også skal få en bedre fornemmelse af, hvordan det endelige indhold kommer til at se ud, inden du udgiver siden. Det har man også kunnet før, men det skulle nu være blevet lidt lettere. Det er også muligt at lave lidt mere avancerede layouts end tidligere. Man kan også sige at den nye editor fjerner behovet for at du som bruger er nødt til at “hacke” din side ved at indsætte en masse HTML- og CSS-koder, for at få det til at se ud som du gerne vil have det.

Tilføj blok i WordPress 5.0

Blokeditoren fungerer kort fortalt ved at du mens du skriver har mulighed for at tilfæje nogle forskellige indholdsblokke alt afhængig af, hvad det er du har brug for. Det kan fx en overskrift eller et billede, eller mere avancerede elementer som knapper, kolonner eller et Instagram-feed.

Du kan få en fornemmelse af, hvordan den den nye blokeditor fungerer i nedenstående video:

Inden du kaster dig frådende over den nye blokeditor, så skal du vide at det ikke nødvendigvis er den bedste løsning for dig her og nu. Hvis du fx i forvejen gør brug af en af de mange pagebuildere som fx Beaver Builder, Elementor eller Visual Composer, så er der risiko for at du måske bliver lidt skuffet. Gutenberg er som nævnt ny og den kan derfor naturligvis ikke helt det samme som de etablerede editorer på markedet. Men en ting er sikkert og det er at med ankomsten af den nye blokeditor, så er vejen banet for en masse nye muligheder og formentlig også konkurrence på dette i forvejen galoperende market.

Derudover er der siden lanceringen af WordPress 5.0 poppet kritiske røster op omkring diverse fejl og mangler i Gutenberg. Derkan derfor være mange gyldige grunde til at du måske ikke har så travlt med at skifte over til den nye editor, før den har vokset sig lidt mere moden.

Selvom Gutenberg nu er standardeditoren i WordPress 5.0, så kan du stadig bruge den klassiske editor, hvis du er tilbageholdende med at bruge den nye editor. Det kan du gøre ved at installere pluginnet Classic editor. WordPress har udtalt at dette klassiske editorplugin vil blive understøttet i hvert fald til og med 2021. Du har derfor stadig et godt stykke tid til at vænne dig til tanken. Og noget kunne tyde på at det er en god idé at den nye blokeditor ikke er gjort obligatorisk for os brugere, eftersom der i skrivende stund er mere end 2 millioner aktive installationer af Classic editor!

Nyt standardtema Twenty Nineteen

Som det er tradition for, når WordPress kommer med større opdateringer, så har vi også denne gang fået et helt nyt standardtema med i WordPress 5.0. Temaet bærer det årstalsrelevante navn “Twenty Nineteen” og er udviklet specifikt med den nye blokeditor i tankerne.

En naturlig konsekvens af dette match med Gutenberg, så er det nye standardtema udviklet med kun én kolonne og understøtter ikke sidebars, som du måske er vant til fra andre temaer. Det giver til gengæld mulighed for at du kan designe dit helt eget udseende af dine sider, når du ikke er “hæmmet” af en obligatorisk sidebar.

Som det er tilfældet med alle foregående officielle standardtemaer fra WordPress, så skal du ikke lægge alt for store forventninger i at det kan fungere som dit næste store avancerede tema for din professionelle hjemmeside eller webshop. Det er det ganske enkelt for begrænset til at kunne bære. Twenty Nineteen er derimod ganske fint til mindre simple hjemmesider eller sites hvor du blot har brug for at kunne komme hurtigt i gang.

Andre ændringer i WordPress 5.0

Hostingfirmaet Kinsta har skrevet en lidt længere artikel om de nye ting i WordPress 5.0.

Du kan læse flere detaljer om alle ændringerne i den officielle changelog for WordPress 5.0.

Du skal heller ikke snydes for den officielle “reklamevideo” for WordPress 5.0 til tonerne af jazzmusiker Bebo Valdés:

Der er ingen tvivl om at WordPress 5.0 er en stor opdatering, men lige nu er det svært at sige, om den vil få samme popularitet som de foregående udgivelser. Personligt har jeg ikke taget Gutenberg-editoren til mig, men valgt at beholde den klassiske editor lidt endnu. Jeg er meget tilfreds med Beaver Builder til at opbygge avancerede sider, og til blogindlæg er jeg godt tilfreds med den klassieke editor og nok lidt for konservativ til at ville prøve noget nyt.

Jeg vil selvfølgelig holde øjne og ører åbne og følge Gutenbergs opvækst, men ellers lade andre om at stressteste alle dens fortræffeligheder. Jeg vil meget gerne høre din mening eller erfaring med WordPress 5.0. Skriv derfor endelig en kommentar nedenfor.

Tag backup inden du opdaterer!

Husk at tage en fuld backup af hele dit website, inden du opdaterer til WordPress 5.0. Opdateringer af WordPress, plugins og temaer kan gå galt, og hvis du ikke har en backup, kan du i værste fald miste værdifuldt arbejde. Læs hvordan du tager backup ved hjælp af det gratis plugin UpdraftPlus.

Hvis du ikke selv har mod på at tage backup, opdatere og i det hele taget vedligeholde dit website, så kan Webfronten selvfølgelig hjælpe dig. Læs mere om Webfrontens vedligeholdelsesaftale og support.

Torben Heikel Vinther

Jeg ejer webbureauet Webfronten, hvor jeg udvikler websites, tilbyder vedligeholdelsesaftaler og deler ud af min viden og erfaring om WordPress.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen