Send transaktionelle e-mails med SendGrid

Torben Heikel Vinther | Opdateret 6. maj 2020 |

Send transaktionelle e-mails med SendGrid

Når der bliver sendt automatiske e-mails fra dit website, benytter WordPress en standard send-funtion. Det er ikke hensigtsmæssigt i længden og kan give dig problemer med spam. Læs hvad du kan gøre på en nem og gratis måde med SendGrid.

Hvad er transaktionelle e-mails?

Først må jeg vist lige forklare, hvad “transaktionelle e-mails” er for noget. Transaktionelle e-mails er informative e-mails, som dit website eller plugins sender ud automatisk. Det kan fx være:

  • Besked om nye brugere på dit WordPress-site.
  • Besked om at at der er skrevet en kommentar til et blogindlæg.
  • Information om nye tilmeldinger til dit nyhedsbrev.
  • Information om at WordPress er blevet autoopdateret.
  • Besked om at dit sikkerhedsplugin har blokeret en bruger eller IP-adresse.

Indtil for nylig har jeg brugt en gratis service fra Mandrill til at stå for at sende transaktionelle e-mails ud, og det har fungeret upåklageligt. Men så ændrede Mandrill deres forretnings- og prismodel, så det ikke længere er gratis at bruge. Kort fortalt betyder det, at for at anvende Mandrill er du fremover nødt til som minimum at have den billigste MailChimp-plan (i øjeblikket omkring $10 pr. måned) samt købe “blokke” af Mandril-credits, der sælges for $20 pr. måned. Det er mange penge for at sende transaktionelle e-mails, men heldigvis er der gratis alternativer.

WordPress er ikke god til at masseudsende e-mails

Men kan WordPress ikke bare sende transaktionelle e-mails ud af sig selv?

Jo, det kan WordPress sådan set godt, men den er ikke særlig god til det. Du kan risikere at bringe din hostingserver og IP-adresse i fare, hvis der bliver sendt en stor mængde e-mails ud på én gang. Det kan fx være tilfældet, hvis du har et medlemssite, hvor der bliver sendt e-mails til alle brugere, når der er nye kommentarer eller lignende. Det kan i værste fald medføre, at din hostingserver, IP-adresse eller domænenavn bliver markeret som spamafsender, og det er ikke noget du ønsker dig. Det kan koste blod, sved og tårer at få fjernet dit domæne fra diverse spamdatabaser.

Det er derfor meget bedre og mere sikkert at benytte en tredjepart service til at håndtere den slags udsendelse af transaktionelle e-mails. En af de muligheder hedder SendGrid.

Sådan opretter du en gratis SendGrid-konto

I stedet for Mandrill vil jeg anbefale dig at benytte SendGrid, som er gratis hvis du ikke har de store behov. Den gratis udgave giver dig mulighed for at sende 12.000 mails/måned, og det burde være rigeligt for mindre sites.

Det er super nemt at implementere på dit site. Du skal blot følge nedenstående vejledning.

Start med at oprette en gratis konto hos SendGrid ved at udfylde ønsket brugernavn, e-mailadresse og adgangskode. Du vil derefter modtage en e-mail, som du skal bekræfte for at aktivere din konto.

Opret gratis konto hos SendGrid

Du bliver derefter bedt om at udfylde nogle detaljerede oplysninger om dig selv, og hvad du skal bruge SendGrid til. Her skal du sætte markering i feltet “Transactionel”:

Udfyld oplysninger om hvad du skal bruge SendGrid til

Til sidst bør du rette dine kontooplysninger, så de matcher din aktuelle tidszone:

Indstil din aktuelle tidszone i SendGrid

Tilknyt dit domæne som white label

Når SendGrid sender dine transaktionelle e-mails, benytter den automatisk SendGrids eget domæne i mailheaderen (ikke som afsender men den del der hedder “sendt på vegne af…” eller lignende. Se nedenfor for et eksempel).

Benyt whitelabel i SendGrid

Du har mulighed for at tilknytte dit eget domæne i stedet, så det ser mere professionelt ud og samtidig forbedrer dine muligheder for at undgå at blive opfattet som afsender af spam. For at gøre det, skal du blot gå ind under Settings på din SendGrid-konto og vælge “Whitelabels”.

Angiv et subdomæne som ikke er i brug i forvejen for dit domæne (jeg har valgt “delivery”), og klik på “Use new domain” for at tilføje dit eget domæne. Lad de andre indstillinger stå og klik på den blå Save-knap.

Tilføj domæne til SendGrid

Du får derefter vist 3 linjer med nogle kodeoplysninger. Dem skal du bruge til at ændre i dine DNS-indstillinger for dit domæne. Du skal tilføje de 3 CNAME-indstillinger for at få din whitelabel til at virke. Hvis du ikke ved, hvordan du gør det, skal du tage fat i din webudvikler.

Når du har tilføjet de 3 CNAME-oplysninger i dit DNS, skal du klikke på “Validate Record”, så de 3 linjer får et grønt flueben ud for sig.

SendGrid whitelabel cname

Du har også mulighed for at tilføje e-mail link white label. Det foregår på samme måde via Settings på din SendGrid-konto.

Installér SendGrid plugin i WordPress

Nu hvor du har oprettet din konto hos SendGrid og foretaget ændringer i dine indstillinger, er du klar til at implementere SendGrid på dit website. Det kan du gøre på mange måder, men det letteste er ved at installere SendGrids officielle plugin.

Når du har tilføjet SendGrids plugin, skal du gå ind i dets indstillinger (Indstillinger > SendGrid) og udfylde Username og Passeword. Du skal også skrive hvad der skal stå som navn, afsender- og svar-adresse i de e-mails der bliver sendt ud, samt om det skal sendes som ren tekst eller html. Du har også mulighed for at tilføje kategorier og tilknytte en skabelon.

SendGrid plugin

Når du har udfyldt de relevante felter, klikker du på Update Settings, hvorefter du får mulighed for at sende en testmail med de angivne indstillinger. Nedenfor kan du se hvordan min mailheader ser ud, når jeg udsender transaktionelle e-mails. Bemærk mit white label domæne!

SendGrid test-email

SendGrid-pluginnet giver dig også mulighed for at se statistik over udsendte transaktuelle e-mails direkte i dit kontrolpanel, så du ikke behøver at logge ind på din konto hos SendGrid for at se den.

Alternativer til SendGrid

Der findes andre gode alternativer til SendGrid, som du også kan overveje. Jeg har valgt SendGrid pga deres gode omtale, de mange e-mails man kan sende gratis pr. måned og ikke mindst den lette opsætning. Her er en liste over andre leverandører, som kan mere eller mindre det samme som SendGrid:

Hvordan sender du transaktuelle e-mails i WordPress?

Jeg er meget interesseret i at høre, hvordan du håndterer transaktuelle e-mails i WordPress. Du må derfor meget gerne dele dine erfaringer eller stille spørgsmål i kommentarerne.

Torben Heikel Vinther

Jeg ejer webbureauet Webfronten, hvor jeg udvikler websites, tilbyder vedligeholdelsesaftaler og deler ud af min viden og erfaring om WordPress.

Kommentarer

2 kommentarer til “Send transaktionelle e-mails med SendGrid”

  1. Hej min udfordring er at min min kunder som bruger en Hotmail konto ikke modtager ordre bekræftelse, vil det blive løst ved at bruge sendgrid??

    1. Torben Heikel Vinther

      Hej Nicole og tak for dit spørgsmål.

      Nu kender jeg ikke til din konkrete udfordring, men det er meget muligt, at SendGrid vil kunne løse det. I hvert fald hvis det er selve WordPress, der sørger for at udsende ordrebekræftelsen. Hvis du bruger et ordresystem, som kører et andet sted fra, så er det dog ikke dér problemet ligger men snarere i modtagerens Hotmail. Hotmail har i hvert fald været slem til at sende lidt for mange mails i spamfolderen.

      Men prøv det! Det koster jo ikke noget at teste det af, men du skal selvfølgelig vide hvad du gør.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert

Ved du hvad det kræver at vedligeholde dit website? Download min guide og forstå hvordan du holder dit WordPress-website sikkert og lær om den regelmæssige vedligeholdelse, som er nødvendigt for hele tiden at holde dit website sikkert.

5 nødvendige tips til at holde dit website sikkert
Scroll to Top