Reportage fra WordCamp Copenhagen 2013

Publikum på WordCamp CPH 2013

Efter næsten halvandet år var WordCamp Danmark på banen igen i weekenden den 16.-17. marts 2013. Modersitet lavede sitet for tilmelding, program mm. Det var 6 år siden min første WordPress arrangement så jeg måtte jo møde op. Disse er mine indtryk fra weekenden.

Dette er et gæsteindlæg af Karen Mardahl, som er Technical Writer hos SimCorp og blogger om teknisk kommunikation på Karen Mardahl.

Child themes, markup mm with Steffen Jørgensen

Jeg spidsede ørerne da Steffen Jørgensen begyndte sin snak om child themes. Det er noget jeg ved jeg skal have, men har endnu ikke prøvet det. Hvornår skal et child tema bruges? Steffen mener, at det ikke kan betale sig ikke at gør det. WordPress bliver opdateret regelmæssigt, og det gør temaer også. Hvis du laver ændringer direkte i de eksisterende filer, bliver alt dit arbejde overskrevet med disse opdateringer – altså tabt. Derfor bruger du et child theme som et sted, hvor du kan have dine “afvigelser”.

De eneste krav er:

 • FTP
 • Text editor
 • tema
 • browser
 • basisforståelse for HTML og CSS

Steffens slides giver lidt mere info om hvordan du importerer URL’en af hovedtemaets CSS, og om forskellige markup du kan bruge i din child tema.

Thomas Clausen og børneopdragelse

At Thomas Clausen skulle snakke om børneopdragelse, havde intet med child temaer at gøre! Thomas havde en herlig gennemgang, der hed “Sådan får du dine unger til at opføre sig pænt med WordPress som webapp gulerod og agile udviklingsmetoder light i hjemmet. Dette var en app for børnene og familie.

Thomas Clausen på WordCamp CPH 2013

Dette billede siger 1000 ord, synes jeg. Et barn på potten, der rører skærmen på en iPad. Vi har vores devices alle vegne! Hvis man skulle have et system, der skulle hjælpe i børneopdragelse, skulle det være noget alle kunne bruge nemt og bekvemt, og alle vegne.

Han viste os en app, han havde lavet for familien i gamifications ånd (han undskyldte på forhånd til evt. tilstedeværende pædagoger). Det så ret sjovt ud. Det var nemt for børnene at gå til, og det handlede kun om “ting vi har gjort godt” og “ting vi kan gøre bedre”. Børnene kunne notere, at de havde børstet tænder, selv klædte sig på, spiste morgenmad mm. Det var en aktivitet alle deltog i, og børnene kunne lide at far havde ikonet på sin iPhone og iPad.

I weekendens ånd var det meste fascinerende, at det var en webapp lavet i WordPress af en mand der påstod, at han ikke havde forstand på at kode. Meeeen… det var i HTML5 (jf DOCTYPE) og der var skalering for mobile viewport i kildekoden. WooFramework fangede også mit øje.

Snak før frokost

Thomas var færdig før tiden, og så fik vi Mikkel Breum på banen som leder af en åben diskussion om løst og fast. Dette var godt, ligesom i gamle meetup-dage. Selvom foredrag er godt og nyttigt, er det rart at kunne stille spørgsmål om de ting, der nagede én med en opsætning her og der. Personlig, fik jeg et tip om en plugin, der hedder Codestyling Localization. Den scanner dit tema, og hjælper dig finde tekststrenge der skal oversættes, fx når du har et tema der mangler nogle danske tekster for et dansk site. Nogle blev så optaget af diskussionen, at de næsten glemte at hente deres frokostbagel!

Thomas Bensmann, RWD, Mobile First og HiDPI

Efter frokost kan man være lidt træt, men ikke med et foredrag på engelsk fra Thomas Bensmann om responsive webdesign. Ikke bare snakkede han om RWD, han lavede et live demo. Det var især spændende, da han tilføjede en media query for at sikre at hans Vimeo video reagerede korrekt til hans responsive design. (Senere på aften derhjemme lavede jeg selv et site om til et tema med responsive design. Jeg synes, det var lækkert at se sitet “svare” på justerering på browseren.)

I forbindelse med RWD-demo, prædikede Thomas “mobile first”, hvilket fik mig (og andre) til at nikke.

Han sagde at der var rimelig browsersupport for HiDPI, men at det var images og videos, der gav de største problemer. Den største fordel var med “cool font benefits”. Han advarede om at ikke alle HiDPI-skærme er lige (“not equal”). Serveren ved ikke hvad der foregår.

Jeg fik nogle gode links, der giver meget mere info om hans præsentation og dens baggrund:

Vi var meget heldige, at vi havde fået besøg fra Norge på WordCamp!

Kim Tetzlaff og performance og hastighed

Næste var Kim Tetzlaff fra KTJ-Media.dk, der snakkede om “Hurtigere wordpress fra begyndelsen – gode råd til optimering af hastigheden”. Han fortalte om de forskellige PHP-handlere: SuPHP, ModPHP (DSO) og FastCGI, som er en blanding af de første to. Han mener, man skal vælge ISP, baseret på dette. FastCGI er det bedste til WordPress, siger han. (En søgning viste at min ene forhandler havde det, men man skulle tilpasse den. En anden havde intet om disse ting. Hmmm.)

Han fortalte, at Pingdom tools var meget gode til at tjekke loadtid mm. Det er gratis at benytte sig af Pingdom tools, men de har også nogle betalingsløsninger. Det næste han nævnte var W3 Total Cache for HTML Caching. Han bruger den blandt andet til HTML cache. Nogle i publikummet nævnte, at det tog lidt tid at konfigurere. Det tager Kim ca. 10 minutter at installere og konfigurere HTML caching delen. Senere siger han 1-2 timer, hvilket inkluderer at hele pluginet bliver opsat så den performer bedst i forhold til den enkelte hjemmeside.

Alt i alt, mener han at FastCGI og W3 Total Cache er godt at have, når man vil have god performance og loadtid. Han bruger også Pingdom og AB-test i mange situationer, når der skal testes både loadtid og performance. Supercache er lige så godt, hvis man bare vil HTML cache. (Jeg mener, det var et indskud fra publikummet.) Kim påpegede, at større PHP-filer gør ting langsommere, ligesom dårlig kodet plugins kan. Nogen spurgte, om der var problemer med sites hostet i USA. Kim sagde, det kan koste 6 sekunder at tilgå et site baseret i USA!! Det er mest forbindelsestid.

Det var bare nogle ord om min oplevelse af hans foredrag. Bedøm selv, fordi Kim har blogget om sin præsentation om performance. Videoen ligger i det blogindlæg, men du kan også se videoen på YouTube og give den et like for at støtte denne videndeling for WordPress community!

Webmatrosen og Headway

Sidst på dagen kom Oliver Nielsen for at snakke om et skræddersyet website på 0,5 med temaer fra Headway – én af vores sponsorer. Jeg indrømmer, at her var jeg ved at gå koldt pga en lang dag, så jeg hørte ikke så godt efter om Headway. Jeg fornemmede dog stor interesse i Olivers tale blandt publikummet. Jeg opsnappede en bog anbefaling fra Oliver: Laws of Simplicity af John Maeda. Heldigvis kan du selv kigge på Olivers slides, og se hvad folk blev begejstret for.

Der var lidt øl til at afslutte dagen, og så skulle nogle videre til flere øller senere på aftenen.

Roadtrips USA med Rene Frederiksen

Rene Frederiksen startede søndagens WordCamp med den påstand at du skal “Find din niche og fokuser, så er det let at lave godt indhold og tjene på det samtidig.” Det var en temmelig overbevisende påstand. Jeg lyttede til hans præsentation, tastede hans website URL i adresselinjen og så begyndte længslen efter et roadtrip med det samme.

Hans princip var at holde bloggen simpel. Der er kun 3 plugins på hans site:

 • VaultPress til sikkerhed og backup.
 • Maps Marker – en ret nødvendig plugin for hans site, vil jeg mene.
 • Gravity Forms for alle de kontaktformularer man har brug for (har selv hørt meget godt om dem).

Han siger, man skal smide alt det tekniske ud i byen. Det skal man adlyde! Det har jeg hørt fra så mange igennem årene. Der er ting der skal laves, og man kan ligesågodt få det gjort ordentligt af folk der kan deres kram. (Dette er et af skridtene på vej til at finde din niche.)

Han bruger Word og lign. til bare at skrive. Det er jo det blogging handler om – indhold. Han kan lave indholde på stedet, der hvor han oplever ting, eller når ånden kommer over ham, men han har ikke altid forbindelse til nettet (og det vil sige, at kunne skrive i sin WordPress backend). Derfor bruger han Word, og så oploader han om aftenen på hotellet. Simpelt, smart og praktisk. (Jeg vil indskyde en note her, om at man skal indsætte den kopierede tekst fra Word i HTML panelet, og ikke i den visuelle editor. Ellers får du en masse unødvendig skrammelkode fra Word, der kan påvirke resultatet på din blog.)

Han syntes ikke, der er noget i vejen med at skrive om alt mellem himmel og jord. Men det førte ingen steder hen for ham, og han vil hen et sted. Han vil ikke bare komme med betragtninger. Han manglede fokus – en niche. I 2005 startede han med at blogge. I ca. 2009 fandt de ud af, at han skrev meget om USA. Han havde været i USA hvert år siden 2003. Han hjalp nogle venner i 2008, og tænkte, hey – det kan jeg lægge på sitet. I 2009 hjalp han andre. Han opdagede værdien af hans indhold via kommentarerne, som han så begyndte at svare på. Nu begyndte han at skrive artikler, og ikke blog indlæg. Nu var det et site, ikke en hjemmeside.

Nichen blev: road trip USA. Skeptikere sagde, at det var ikke nok. Det er nok, sagde René, med et ansigtsudtryk og en tone i stemmen, der tydeligt indikerede, at vi skulle tro på ham, og ikke skeptikerne!

Rene Frederiksen på WordCamp CPH 2013

Han skrev meget om alt muligt i starten. Nu skriver han ligeså meget, men der er alligevel struktur, så der er meget om et specifikt emne – og en rig kilde til dem, der vil finde nogle tips til en god roadtrip i USA.

Snakken gik så på hvad en niche er (indhold, opførsel mm) og det at udforske din niche. Man kan indsnævre det til noget smalt som mad, shopping emner (fx webshops med tilknyttet blogs) eller … road trips USA.

Man skal finde ind til dét, man er passioneret om. Du skal drives af passion eller profit, og profit er svært uden at blive tacky. Definitionen af din succes er så – trafik, engagement og trafik! Der er en niche til alle interesser derud!

Folk tænker på monetization (at tjene penge). Der er mange studerende mellem studier (“Gap year travelers”) der drøner ud i verden med AdSense eller Affiliate på bloggen. René har brugt Affiliate siden 2009 til biludlejning, overnatning og rejsebureauer. Penge ligger i biludlejning. Folk booker ikke deres overnatning på forhånd – det er jo en roadtrip! For mig var lige præcis dette hvor René virkelig tænker smart og strategisk. Det viser at han ikke bare smækker noget på siden fordi han kan. Han tænker det igennem. Hans billeje-side i USA er diskret. Han føler, at hvis indhold har værdi så vil folk pløj sig igennem.

Han fortalte også en historie om en tak i en kommentar: “nu vil vi anvende dit link, så du får noget tilbage”. At han får noget fra hans links står kun i hans disclaimer. Det viser, at folk læser den slags.

Han sluttede med at sige, at han kunne fokusere på sitet fuldtid og tjene på det, men han har et skide godt job som han ikke vil forlade.

Og med alt dette i mente, siger han, at det bliver nemmere at udvide sit site, fordi han har den snævre fokus lige nu. Han har også beholdte renefrederiksen.dk i al den tid – han er blevet et brand!

Annette Q Pedersen og multiuser WordPress

Er multiuser WordPress “one blog to rule them all”? Nej, der er bare én super adminpanel + 1 (tilfældig) forsideblog. Sådan. Annette Q. Pedersen fortalte os om livet med multiuser sites på Københavns Universitet. Du kan bare hoppe over til Annettes slides på Slideshare med det samme, fordi der finder du alle de mange guldkorn hun delte med os. Der er mange.

Annette efterlyser også andre, der arbejder med multiuser WordPress. Der er ikke så mange, der gør, så Annette synes I skal finde sammen og dele erfaringer. For eksempel fortalte hun om, hvordan de brugte en Akismet key hardkodet på alle blogs. Når man opdaterer Akismet, skal man huske dette, og opdatere alle sine hardkodet elementer. Hun sagde det var ret cool, da de var én uge uden Akismet – hun gøs – og så fik den installeret igen. Så rensede Akismet bagud på alle de mange sites de har. Pyha!

Annette Q. Pedersen på WordCamp CPH 2013

Mikkel Breum og git

I det næste oplæg hørte vi en masse om git fra Mikkel Breum fra wpKitchen. Mikkel snakkede – og efterlyste kommentarer fra publikum – om versionering med git – hvad får man ud af det og kan det betale sig. Han gennemgik nogle workflows. Han tror på boilerplates – for standardiseret arbejdsgange, kvalitet, leverancer. Han havde en slide om WordPress anatomi, der var delt mellem maskinen – core, tema, plugins – og data – databasen og wp-uploads. Mikkel synes “maskinen” skal være i GitHub, men ikke data. Data skal ikke rulles tilbage som core ting skal nogle gange. Han bruger egentligt GitHub til alle, men har også Beanstalk til 2 kunder.

Da snakken gik om git, kom der gode links fra publikummet for git-begyndere:

Mange blev glad, da Mikkel lavede en live demo af hans arbejdsgang med git. Atter et argument for WordCamps – at dele denne slags viden, så vi kan alle blive lidt bedre til vores rutiner.

Noget af det mest cool, var en film Mikkel viste os om udvikling af WordPress fra 2003 til 2010. Det var en film om git og forking i de 7 år fra den gang kun få arbejdede med branches og hvor det pludselig eksploderede med aktivitet. At se alle de nodes vokse over det hele, er altid sjovt med den slags film. Jeg håber Mikkel deler et link på WordPress Danmarks blog senere.

Mikkel rundede af med lidt snak om deployment og Headway temaer. Han sagde, at når man laver deployment, deployer man ikke DB. Headway laver design ændringer i Headway themes. Så der er en “trade off” i workflow fordi han ikke vil deploy databasen hvor det ligger. (Lige dette stump er lidt sort snak – jeg tror ikke jeg fik det noteret korrekt. Jeg inkluderer det, hvis det giver mening til nogen. Jeg er sikkert på, at der er nogen derud der har brug for denne info. Jeg håber Mikkel kan bidrage til lidt mere forklaring i kommentarfeltet.)

Mikkel bruger Headway som “my way”. Han piller designet ud, og laver en prototype SCSS skabelon baseret på WordPress og Headway markup med grid size variables. Han kombinerer views for kontrol af indhold markup. Han er glad for DesktopServer istedet for MAMP.

Kåre Mulvad og hvad der rører sig i Danmark

Kåre Mulvad fik idéen til at lave et oplæg med temaet “danske WordPress-løsninger”, for at fremhæve hvad der rører sig i WordPress i Danmark.

 • Vi hørte Steffen Jørgensen snakke om WP FAQ, et (beta) site der forsøger at hjælpe nybegyndere komme i gang med WordPress.
 • Karen Mardahl snakkede om sitet for hendes ejerforeningen på Solvej. Hun fortalte også om et projekt at lave nogle tilgængelig temaer til WordPress, og der kommer mere om det til WordPress community snart.
 • Lisa Risagers arbejde med sitet for Bertelsen og Scheving Arkitekter var bare wowza imponerende på alle lede og kanter. Responsive, når det er smukkeste.
 • Fra et hus ellers kendt for Drupal – Peytz & Co. – kom James Bonham for at præsentere fine eksemplarer af sites man ikke vil tro var WordPress: Danmark Radios Karrierekanonen og tilbudssiden på Udbudsportalen. Ros til James og hans kollegaer.

Der er et par andre sites, der blev fremhævet, men dem skal du selv kigge på i Kåres slides, når de kommer på WordPress sitet.

Farvel og på gensyn – snart

Mark Gazel rundede af med lidt om “siden sidst”. Det var bl.a. interessant at høre om underscores.me, et starter-tema fra WordPress core team. Noget at komme i gang med for de energiske!

Vi havde en lille snak om hvordan vi kommer videre med WordPress i Danmark. Fra det kan jeg kun opfordre jer til at melde jer ind i den nye WordPress side på Facebook.

Hold også øje med nyt på det officielle danske WordPress websted. Der vil komme alle slides fra de to dages oplæg der. WordCamp har klart vist sig, at der bobler en masse WordPress-aktiviteter lige under overfladen. Med den fornyede energi der kom i vores afsluttende snak og bl.a. den nye Facebook side, så skal der nok meget synlig liv i WordPress Danmark fremover!

OPDATERING: Her kan du finde alle præsentationerne fra WordCamp Copnenhagen 2013.

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig Webfrontens nyhedsbrev og få viden om, hvordan du optimerer din forretning på internettet, samt tips til WordPress.

Nul spam. Afmeld dig med et enkelt klik. Powered by ConvertKit
Posted in

Karen Mardahl

Karen Mardahl leger med WordPress i sin fritid og var en glad deltager på WordCamp Copenhagen 2013. Hun har taget alle billeder i artiklen under CC BY-SA 2.0
 • Jeg svor også til W3 Total Cache indtil for nyligt, hvor jeg sammen med Patrick fra Meebox lavede en sammenlignende loadtidsmåling (med HttpWatch, ikke Pingdom, da den påvirkes af for mange eksterne faktorer). Dér vandt WP Super Cache klart over W3 Total Cache.

  Testsetup & resultater kan ses her:
  http://meebox.net/da/loadtids-optimering-af-wordpress/3069

  • Kim Tetzlaff

   En fin test er selv igang med en større en af slagsen, men der er noget galt i jeres test når WP super Cache i dens PHP caching er hurtigere end W3TC’s statiske html fil metode. så I også at se på performance? I både teori og virkelighed er en statisk html fil hurtigere og mindre belastende aka højere performance end afvikling via php/wordpress.

 • Kim Tetzlaff

  En god opsamling og godt initiativ

 • Karen har gjort et utroligt stykke arbejde med sine notater og skrevet et godt referat. Der er dog to små ting mht. mit indlæg som jeg har vendt med Karen og jeg kommenterer her.

  Hvor ville jeg gerne være i stand til kun at have 3 plugins, men jeg har mange flere (prøver dog at skære ned hele tiden). De tre jeg fremhævede var for at vise et par af de jeg læner mig op ad og som andre nok ikke bruger så meget (specielt kort plugin).

  Dernæst prøvede jeg at forklarer at jeg var gået fra en blog til et site. For wordpressere er det ofte et og det samme, men for at illustrere hvad wordpress kan (ikke kun være en blog) bragte jeg det op.

  Ellers er det et super referat og jeg håber alle I som ikke dukkede op er misundelige på de indlæg der var og vil sætte alt ind på at deltage næste gang.

 • Fantastisk blog indlæg af Karen. Fantastisk at der lige var en der gad og følge op på det hele, og her er alle guldkorn og alle emner ridset op.

  Vi er åben for forslag hvis der skal starte et eller andet op her i Jylland. Der er også nogle der bruger WordPress her :)

Pin It on Pinterest

Share This